A világhírű

Moszkvai Patriarchátus Kórus

Anatoly Grindenko vezetésével

Moszkvai Patriarchátus Kórus
Anatoly Grindenko vezetésével

A régizene kedvelők nagy örömére, 2018.december 15-19. között Magyarországon vendégszerepel a Moszkvai Patriarchátus Kórus, az ősi pravoszláv egyházi zene világszerte elismert, egyik legautentikusabb előadója.

Fellépnek Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, Győrben és Budapesten.

Műsorukban szerepel 16-17. századi bizánci egyházzene, valamint a 2. részben elhangzanak 19.századi nagy orosz szerzők (Rachmaninov, Csajkovszkij, stb) művei és régi orosz népdalok feldolgozásai is
Budapesten a Szent István Bazilikában adnak koncertet 2018.12.19.-én.
Műsorukban 16.-17. századi bizánci egyházzene szerepel.

Az együttes szívesen látott, állandó vendége a nagy nyugati zenei fesztiváloknak, sőt óriási sikerrel szerepeltek már a New-York-i Lincoln Centerben is.

A kórust 1983-ban alapította Anatoly Grindenko karmester, zenetörténész, teológus, viola da gamba szólista a Trotse-Sergieva Lavra (volt Zagorsk-i) teológiai akadémia és papnevelde diákjaiból azzal a céllal, hogy újra felfedezzék és a közönséggel megismertessék az ősrégi kéziratokban fellelhető, vagy éppen az évszázadokon át ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat.

A hallgatóságot a világ minden táján lenyűgözi a kórus egyedülállóan fenséges, archaikusan tiszta hangzása, és az az átszellemültség, amely már szinte egy évszázadokkal ezelőtti titokzatos zenei misztériumra nyit ablakot.

Videó lejátszása

Chakovsky Trisagion
Chesnokov Cherubim

Együttműködő partnerünk

Az előadások támogatója

előadások

dec 15.
miskolc
Művészetek Háza
dec 16.
szeged
IH Rendezvényközpont
dec 17.
Szombathely
Agora művelődési és sportház
dec 19.
budapest
Szent István Bazilika

galéria

Anatoly Grindenko

Anatoly Grindenko karnagy, zenetörténész, teológus, jeles régizene szólista, az együttes direktora, egy rendkívül sokoldalú személyiség. Szentpétervár és Moszkva legjobb zenei iskoláiban folytatta hegedűtanulmányait, majd a Moszkvai Konzervatórium befejezése után viola da gamba szólistaként számos koncertet adott Oroszországban és külföldi nagy fesztiválokon, testvérével Tatyana Grindenkóval (hegedű) és Alexey Ljubimovval (csembaló). Nagysikerű barokk triójukkal, az “Orpharyon”-nal óriási sikereik voltak a világ leghíresebb régizene fesztiváljain. Megszállott híve és kutatója az ószláv egyházi zene újrafelfedezésének, 1983-ban, még a szovjet érában, mikor megalapította kórusát a volt Zagorsk-i kolostor diákjaiból, nem kevés kockázatot vállalt. Kezdetben az ősrégi kéziratok megszerzése és tanulmányozása volt a legfőbb célja, majd, a Szovjetúnió összeomlása után a feldolgozott anyagok bemutatásával egyre nagyobb hírre tettek szert, mígnem megnyíltak a nemzetközi utak is előttük, és azóta szinte megállás nélkül járják a világot és nyűgözik le a hallgatóságot egyedülálló, fenséges archaikus hangzásukkal.