A MONARCHIA OPERETT ELŐADÁSA

Huszka Jenő – Szilágyi László

Sissi, a magyar királyné
(Erzsébet)

Operett két részben

A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus- jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult  társulat, célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásait. Itthoni fellépésein kívül számos nemzetközi turnén öregbítette az operett hírnevét, Amerikában, Izraelben, Németországban, Luxemburgban, Erdélyben, és Oroszországban.

Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, mely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere  és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.

Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a Kiegyezés létrejöttét. Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is. 

Budapest

RaM-ArT Színház

2024. 01. 07. 19:00

Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, melynek átdolgozása során a három felvonásból egy feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztunk létre. 

A darabban többek között felhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a „Szeptember végén”, a „Szabadság, szerelem”, és a megrendítő „Szegény magyar nép” című dal. Ezenkívül ebbe írta Huszka a közismert „Délibábos Hortobágyon”-t, a „Rózsám, viruló kis rózsám”-at, de bekerült a műbe az „Én mától kezdve csak terólad” és a „Csík-csicsóban” című szám is, egyéb dalok, palotások, és polkák mellé.

SZEREPOSZTÁS

Sissy (Erzsébet)                                          Denk Viktória

Gróf Andrássy Gyula                                   Árvai Dániel

Latkóczi Id                                                   Haraszti Elvira / Dezső Ágota

Neszmélyi Kálmán                                       Kádár Szabolcs János

Waldeck grófnő                                           Oszvald Marika

Stefi, a lánya                                                Szendy Szilvi / Gats Éva

Flórián                                                          Kerényi Miklós Máté / Kollár Péter Erik

Axamethy gróf – tábornok                          Peller Károly

Latkóczi Ádám                                            Egri  László

Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara

Díszlettervező:        Rákay Tamás

Jelmeztervező:        Kollár Péter Erik

Zenei vezető:          Kéménczy Antal

Koreográfus:           Szkáli Edina

Rendező:  Kerényi Mikós Gábor – Kero®

Készült az EMMI támogatásával

Copy Translate