blabla...

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2021. június12-én és 13-án bemutattuk a  Sissi a magyar királyné című Huszka operettet a Gödöllői Királyi Kastély Díszudvarán, majd augusztusban Budapesten, a Városmajorban. Ezután a produkció hazai és erdélyi turnéra indult, ahol eddig mindenütt állótapsos ovációban részesült.

A darabot a 48-as szabadságharc tiszteletére mutattuk be , gyönyörű képet ad a magyar hazafiságról. Az operett bemutatja Sisi híres magyarság szeretetét és az anyacsászárnéval való szembenállását, miközben fölvázol egy máig sem tisztázott, beteljesületlen szerelmet Gróf Andrássy Gyulával, későbbi külügyminiszterünkkel.

A darab központi gondolata a totális elnyomás után a Kiegyezés létrejötte, melyben Sisi Andrássyval való kapcsolatán keresztül fontos szerepet játszik, s amely így a magyarság fejlődésének döntő pillanata.

Erzsébet királyné és Andrássy gróf feltételezett szerelme, a politikai vetületek érdekessége igen sikeresen illeszkedett az operett hagyományaihoz illő táncoskomikus-szubrett párok szórakoztató és mozgásban-táncban gazdag jeleneteihez, nem beszélve Oszvald Marika lenyűgöző alakításáról, aki az elegáns társalkodónőből „vedlett át” ízig-vérig magyaros, megdöbbentő ruganyosságról tanúbizonyságot tevő asszonnyá

A MONARCHIA OPERETT ELŐADÁSA

Jenő – Szilágyi László
Sissi, a magyar királyné
(Erzsébet)

operett két részben

A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus- jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult társulat, célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásait. Itthoni fellépésein kívül számos nemzetközi turnén öregbítette az operett hírnevét, Amerikában, Izraelben, Németországban, Luxemburgban, Erdélyben, és Oroszországban.

Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, mely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.

Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a Kiegyezés létrejöttét. Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is.

Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, melynek átdolgozása során a három felvonásból egy feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztunk létre.

A darabban többek között felhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a „Szeptember végén”, a „Szabadság, szerelem”, és a megrendítő „Szegény magyar nép” című dal. Ezenkívül ebbe írta Huszka a közismert „Délibábos Hortobágyon”-t, a „Rózsám, viruló kis rózsám”-at, de bekerült a műbe az „Én mától kezdve csak terólad” és a „Csík-csicsóban” című szám is, egyéb dalok, palotások, és polkák mellé.

SZEREPOSZTÁS

Sissy (Erzsébet) Denk Viktória

Gróf Andrássy Gyula Árvai Dániel

Latkóczi Ida Haraszti Elvira / Dezső Ágota

Neszmélyi Kálmán Kádár Szabolcs János

Waldeck grófnő Oszvald Marika

Stefi, a lánya Szendy Szilvi / Gats Éva

Flórián Kerényi Miklós Máté / Kollár Péter Erik

Axamethy gróf – tábornok Peller Károly

Latkóczi Ádám Egri László

Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara

Díszlettervező: Rákay Tamás

Jelmeztervező: Kollár Péter Erik

Zenei vezető: Kéménczy Antal

Koreográfus: Szkáli Edina

Rendező: Kerényi Mikós Gábor – Kero®

Készült az EMMI támogatásával